Moniek van Rheenen is sparring partner en ondernemer.

Opgroeiend in een dorpje onder de rook van Maastricht, droomde ik ervan om als zakenvrouw de wereld rond te reizen. Naast mijn HBO-studie in Breda deed ik ‘s zomers een studie aan de State of University Arizona. Na een aantal interessante functies, kwam ik terecht bij Nespresso, waar ik op mijn 29ste werd gepromoveerd tot directeur. De wereld heb ik dankzij Nespresso mogen zien. Ook al zag ik vaak meer van de vergaderzaal in het hotel dan dat ik écht een stad kon ontdekken :-) Samen met mijn team maakte ik Nespresso in 2002 voor het eerst marktleider. Ondanks dergelijke successen en het feit dat ik het erg naar mijn zin had, besloot ik na 8 jaar weg te gaan bij dit prachtige bedrijf. Op het moment dat ik dit aan de CEO vertelde had ik nog geen andere baan. En nee, ook toen hij me vroeg bij Nespresso te blijven, besloot ik dat mijn keuze vast stond. Mijn nieuwsgierigheid naar andere branches was groot en ik wilde mezelf verder ontwikkelen.

“Vallen is niet falen, maar niet meer opstaan wel”

Er volgde een periode waarin ik actief was als Business Consultant, maar ik kwam er al snel achter dat ik niet gelukkig werd van ‘uurtje factuurtje’ draaien. De leermomenten heb ik omarmd en vervolgens heb ik besloten mijn eigen onderneming ‘Business in Person’ te starten (2012). Mijn eerste klant was Nespresso Duitsland, hoe bijzonder! Ik ben blijven studeren. In 2014 heb ik mijn eigen strategie methodiek ontwikkeld. Anno 2018 doe ik niet meer dan twee strategietrajecten per jaar, omdat ik me volledig focus op 1-1 sessies én op het online programma ‘Succesvol ondernemen’ samen met Drs. Kelly Weekers. Met Business in Person ben ik volledig op mijn plek en haal ik veel voldoening uit het begeleiden van executives bij ondernemingen als bijvoorbeeld Nestlé, KLM, SHELL en Heineken.

“A proven leader always has a proven track record”

Succes delen is iets wat ik lang lastig vond. Toen directeur werd bij Nespresso, vond ik dit niet het benoemen waard. ‘Lekker belangrijk’ wat je hebt bereikt; vooral jezelf blijven en plezier houden in wat je doet. Toen ik mijn eigen onderneming in 2012 begon en al in mijn eerste jaar een prachtig resultaat behaalde, zweeg ik ook. Nu, op mijn 41e, weet ik goed wie ik ben en wat ik kan, maar sta ik nog steeds met beiden benen op de grond.

Ik blijf mezelf ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van een internationale training naast het ondernemen. Plezier heb ik dagelijks. Wat wel is veranderd, is dat ik tegenwoordig mijn successen durf te benoemen. En dat ik trots ben voor wie ik werk: ondernemers en directeuren die ik mag helpen succesvol te worden én te blijven. Een track record is wel degelijk belangrijk. Hoe kan iemand immers met nul succes jou als sparring partner adviseren? Degene die hard roepen, bluffen ook vaak. Een strategie die voor anderen misschien werkt, maar niet voor mij. Mijn visie is nog altijd: Blijf jezelf, deel vanuit oprechtheid en vooral, biedt écht waarde in wat je doet voor jouw klanten.

Als sparring partner zie ik mezelf als iemand die weer richting geeft, de vinger op de zere plek durft te leggen en met concrete oplossingen komt. Met de focus op verbinding en het vizier op resultaat, altijd.