Diepe buiging voor het Hudson's Bay team

Afgelopen week las ik het ene na het andere artikel dat ging over de grote fouten die Hudson’s Bay heeft gemaakt. Het lijkt of we ervan smullen als een onderneming het niet redt en dan kunnen we o zo goed aanwijzen waar het precies misging.

Waarom kunnen we dit niet omdraaien? Zoom eens in op de lessen die we van Hudson’s Bay kunnen leren, sinds ze in 2017 in Nederland de deuren hebben geopend, en misschien kan je deze lessen in je eigen onderneming toepassen?

  1. Out of the box denken

1800 mensen moest Hudson’s Bay Nederland in een kort tijdsbestek aannemen. Er was geen traditioneel wervingsproces, maar Hudson’s Bay bedacht iets nieuws: we gaan in elke plaats waar een Hudson’s Bay vestiging komt naar de mensen toe. Op een bouwlift lieten ze een glazen cabine bouwen. Iemand die kwam solliciteren kreeg twee minuten de tijd om zich te presenteren, terwijl de lift op-en-neer ging. Na de presentatie hoorde je direct of je door was naar de volgende ronde. Geniaal toch?!

  1. Verantwoordelijkheid durven geven

Als Hudson’s Bay iets niet wilde, was het met scripts werken. Ze wilden dat het team fouten mocht maken onder het motto “Blijf leren, perfectie bestaat niet.” Ik hoorde dat eind 2016 en ik vond het zo stoer! Als je op die manier je team durft te trainen, is dat toch geweldig? Dan geef je vertrouwen mee én je geeft de ruimte -binnen bepaalde kaders natuurlijk- om hier op je eigen manier aan te werken.

  1. Blijven doorgaan

Natuurlijk zag het Hudson’s Bay team ook dat de resultaten niet op het gewenste niveau zaten. Ze voelden elke dag de adem van o.a. het internationale hoofdkantoor in hun nek; ze zijn toch blijven doorgaan. De mensen van de eerste lichting (2016) zijn gebleven, omdat ze er oprecht in geloofden en er elke dag een succes van wilden maken. Ze bleven continu anders denken, om toch die betere resultaten te krijgen. Een doorzettingsvermogen van het kaliber waar je U tegen zegt.

Ik heb in 2017 met eigen ogen een paar maanden mogen ervaren hoe het Hudson’s Bay team een droom had en er alles voor over had om deze droom te realiseren. De manier waarop elk nieuw teamlid werd verwelkomd, de vechtersmentaliteit, het anders denken en jezelf mogen zijn, dat zijn de pijlers waar ik dan aan denk. Niet alles ligt altijd alleen aan de mensen die er werken…

Ik proost op het team en ik roep iedereen op om deze toppers aan te nemen, want soms kun je alles geven, maar dan toch lukt het niet. Profiteer van hun leermomenten!

Moniek van Rheenen

Moniek van RheenenComment