Vooruit denken

Tijdens de ‘Forward Thinking Leadership’ afgelopen vrijdag in Amsterdam gaf Barack Obama een aantal wijze lessen mee waaraan ik mijn eigen interpretatie heb gegeven.

  • Fouten samen oplossen

“Ik vind het niet erg als iemand een fout maakt, wel als diegene het niet vertelt want dan kunnen we het probleem niet samen oplossen”, aldus Obama.

Ik deel zijn mening hierover. Echter, de basis hiervan is een open cultuur in en bedrijf, waarin je leermomenten mag hebben en niet, als er iets misgaat, gelijk bij de manager op het matje mag komen. Nobody is perfect: geef elkaar de ruimte om te groeien, op een positieve manier feedback te geven en samen naar oplossingen te kijken.

Onthoudt: ‘Never let succes get to your head; never let failure get to your heart’.

  • Jij bent niet belangrijk

“Ik vond het een enorm privilege dat ik president mocht zijn, maar ik beschouwde mezelf als een estafetteloper. Mijn race begon en aan het einde zou ik het stokje aan iemand anders doorgeven. Ik ben niet belangrijk, maar het werk wel”, aldus Obama.

Dit is spot on. Het gaat om wat je doet en niet om wie je bent! Het verbaast me hoeveel mensen het belangrijk vinden dat hun naam wordt benoemd, ook al hebben ze soms het werk niet letterlijk gedaan…

Onthoudt: ‘Ego is the only requirement to destroy any relationship. So, be the bigger person. Skip the ‘e’ and let it go’.

  • Progressie draait niet om perfectie

“Doe je je best, dan wordt het een stukje beter. Doen we allemaal ons best, dan wordt het vele stukjes beter”, aldus Obama.

Klopt, alleen kun je niets en samen kun je alles. Geef jouw team de rust door duidelijk en concreet de visie te communiceren. Het liefst in begrijpelijke ‘jip & janneke taal.’ Dan ben je er nog niet, aangezien het essentieel is om te bespreken wat de rol en focus van elk individuele medewerker is om te kunnen bijdragen aan het gemeenschappelijke doel. Een aardige toets hiervoor is om aan een aantal medewerkers van verschillende afdelingen te vragen of ze kunnen vertellen wat zij die maand hebben bijgedragen aan de visie van de organisatie. Als ze dat niet kunnen, ga dan eerst bij jezelf als leidinggevende ten rade of de visie wel duidelijk is doorvertaald. En als iedere rol duidelijk is, is het jouw taak als leidinggevende om de wil om er samen voor te gaan aan te blijven wakkeren.

Onthoudt: ‘Wanneer willen echt willen is en geen wensen’.

Moniek van Rheenen