Bedankt, Koning Willem-Alexander

Leer jezelf kennen, over jouw eigen grenzen gaan en fouten durven maken. Nee, niet corrigeren maar vooral laten gebeuren. Dit deelt onze Koning Willem Alexander in zijn interview aan de vooravond van zijn 50ste verjaardag.

Interviewer Wilfried de Jong geeft hem de ruimte om authentiek te zijn. Ik voel zijn emotie bij mij binnenkomen en veeg een traan weg. Ik voel ook zijn kracht die in zijn DNA zit: het verbinden vanuit oprechtheid.

Hij geeft aan ons allen iets belangrijks mee: het begint met de zoektocht naar jezelf. Ik hoop dat alle (toekomstige) managers dit gaan omarmen. Omarm wie je bent en help anderen. Geef jouw team het vertrouwen om ook die zoektocht te ondergaan. Het is een utopie om te denken dat jouw medewerker klaar is met deze zoektocht. Als we gaan corrigeren en controleren gaat de medewerker meer in zijn schulp duiken. Als we zeggen dat je mag leren (=fouten maken) en dat je er voor hem/haar bent, gaan ze meer delen.

Managen is verbinden. Als jezelf kent en weet waar jouw talenten liggen dan kun je ze optimaal inzetten. Deel talenten met elkaar. Durf te benoemen waar je van jezelf van baalt. Vraag iemand om je te helpen de mindere eigenschappen om te buigen naar je kracht. Verbinden begint immers bij jezelf en dan kun je daarna andere talenten met elkaar verbinden. Wat een prachtig beroep is manager zijn toch. Vergeet alleen niet de kwetsbaarheid van mensen dus zorg voor het vangnet. Heb geduld voor jouw team. Hoe gaaf is het als je een ruwe diamant helpt op deze reis en laat stralen als een 10 karaats diamant.

Ik ben altijd trots op ons koningshuis geweest – echter, na vanavond is dit nog meer gegroeid. Hij laat ons eigenlijk zien dat we meer naar onszelf mogen kijken voordat we onze mening naar anderen uiten. Wat kan ik anders doen als manager in plaats van zeggen “dit werkt niet hoe jij het doet.”.

In tijden waarin veel te veel ruzie is en onwerkelijke aanvallen gebeuren is het nog belangrijker dat we vanuit oprechtheid met elkaar verbonden zijn. Laten we er voor elkaar zijn en meer vanuit ons hart handelen. Denk aan onze koning en hoe hij elke dag aan deze verbinding werkt. Een topmanager voor ons land en wat een prachtmens is hij. Kortom: een diepe buiging aan onze koning en dankbaarheid voor het delen van zijn leermomenten.