Waarom?

“Ik wil graag in een villa wonen, drie kinderen , een hond en natuurlijk aan het hoofd van een grote onderneming staan”. Dit vertelde een sollicitant mij vorige week toen ik hem vroeg naar zijn ambities. Vervolgens stelde ik hem de hamvraag:” WAAROM wil jij dat?” Het bleef toen lang stil.

Ik vind het altijd intrigerend als mensen in mijn omgeving zeggen dat zij een duidelijk toekomstplan hebben. Ik ben altijd meer bezig met mijn ontdekkingstocht. Wie ben ik, wat wil ik, maar vooral waar word ik blij van: het “WAAROM”. Terwijl het ”HOE” en “WAT”  pas veel later komen. Maar kun je deze twee wel benoemen als je het “waarom” nog niet weet?

Als we naar organisaties kijken horen we CEO’s duidelijk zeggen wat hun visie is (bijv. het klantvriendelijkste bedrijf in sector X worden in jaar X) en uitleggen wat het stappenplan hiervoor is. Terwijl het “waarom” vaak niet wordt verteld. Als je het waarom begrijpt,  dan wil je dit als team ook realiseren en ga je klanten pas echt raken.

Een uitgewerkte visie zonder duidelijke WAAROM (“geloof”, de “overtuiging”)  is niet sterk genoeg naar mijn idee. Een medewerker wil het voelen zodat ze elke dag met passie (plezier) aan het werk gaan om hieraan bij te dragen.

Een voorbeeld hiervan is de inspirerende Tony Hsieh (CEO van Zappos): “Get the culture right and everything else falls into place”. Zijn visie is dat ze een organisatie zijn die sublieme klantenservice heeft en toevallig mode verkopen. Zappos heeft 10 duidelijke kernwaarden (wat natuurlijk meerdere organisaties hebben) die echt voelbaar zijn en dat komt zeggen ze omdat hun klantenservice geen aparte afdeling is maar de hele organisatie zo werkt! En daar wil je gewoon hard en met je hart voor werken!

Is het erg als  je nog niet weet wat jouw dromen zijn (visie voor toekomst)?  Focus je op het “WAAROM” jij bepaalde dingen wel en niet wilt. Dan komt in jouw ontdekkingsreis die visie vanzelf!

 Moniek van Rheenen

Moniek van Rheenen-Schreurs