Verbonden Oranje

Samen met 2,3 miljoen mensen heb ik naar de voetbalwedstrijd van ons Oranje tegen Tsjechië gekeken. Balen dat ze het niet hebben gehaald. Ik ga niets over het voetbalspel zelf schrijven want oordelen kan en wil ik niet. Daarnaast ken ik niet alle ins en outs van het spel en de voorbereiding

Ik weet dat de KNVB samen met de bondscoach en het team van te voren een strategie hebben bepaald. Een strategie bouwen is een belangrijke stap maar ervoor zorgen dat iedereen het begrijpt en dat het gaat leven (dna!) dat is veel moeilijker. En laat dat nu net zijn waar mijn hart sneller van gaat kloppen, die stap…..

Als je vijf talentvolle bondscoaches bij elkaar zet en samen een strategie laat maken voor een landsteam, is dat nog geen garantie voor een succesvol team. Essentieel is dat de strategie wordt vertaald naar iedereen binnen het team en dat zij weten wat hun individuele bijdrage is. Uitleggen waarom iedereen even belangrijk is in zijn rol. Dan ben je er volgens mij bijna maar ik denk dat het uiteindelijk valt of staat met oprechte verbindingen. Die kun je niet opleggen die ontstaan door samenwerken en aandacht voor elkaar (het AEW-principe: Aandacht, Erkenning en Waardering).

De dag na de wedstrijd ben ik bij een klant in München, hij slaat een arm om me heen en zegt dat hij ook baalt dat Nederland niet door is. Hij verheugde zich al op een magische wedstrijd tussen Nederland en Duitsland. Hij maakte hierdoor een oprechte verbinding met mij.

Dit gebeurt alleen omdat we die dag langer met elkaar optrokken en het niet maar een momentopname was. Verbonden door voetbalverdriet. Verbondenheid ontstaat pas als je vaker samen momenten deelt en beleefd. Jezelf durven zijn is essentieel hierin en als je het dna van de organisatie echt beleeft, dan volgt succes. 

Voordat we besluiten om het Nederlands voetbalteam uit te breiden met bijvoorbeeld een technische directeur die werkt vanuit het hart, kijk eerst of bij iedereen de strategie in het dna zit en hoe de oprechte verbindingen zijn. Er staan individuele toppers op het veld maar als “ik” niet “ons” wordt kom je er niet en dan heb ik het niet alleen over de spelers op het veld. Dan gaat het ook over de hoogste bazen, bestuursvoorzitters, coaches, materiaalmannen, fysiotherapeuten, alle staf en betrokkenen.

Lieve Bert van Oostveen, mag ik een kopje koffie met je drinken om mijn gedachtes hierover met je te delen? Volgens mij kan 1 plus 1 drie zijn.

 

Moniek van Rheenen