Oops, don't give the game away!

Nieuwsgierigheid

Tijdens mijn eerste baan wilde ik graag overal bij betrokken worden. Hoe meer ik de managers samen zag vergaderen, hoe onrustig ik werd van nieuwsgierigheid.  Waarom mocht ik niet bij de managers meetings aanwezig zijn? Waar gingen die meetings over? Als ambitieuze wijsneus dacht ik overal een antwoord op te hebben.  

Vertrouwen

Geduldig zijn was zeker in begin van mijn carrière niet mijn beste eigenschap om maar zwak uit te drukken. Ik wilde snel doorgroeien en klopte regelmatig bij mijn manager aan de deur. Dan kreeg ik te horen wat ik allemaal nog beter kon doen in mijn huidige functie en snel was het gesprek ten einde. Op gegeven moment zei hij iets dat me raakte. ‘Ik zie wat jouw talent is en vertrouw erop dat ik het moment aangeef wanneer het tijd is voor een vervolg carrière stap en je hierbij help.’

Transparantie

Een paar jaar later werd ik zelf manager en plande ik altijd rond de MT meetings debrief sessies met mijn team in. Daarbij kon ik ze dan ook gelijk om input voor de volgende MT meeting vragen. Meestal werkte dit prima echter ik ging steeds vaker ervaren dat ik niet altijd transparant kon zijn. Als het gaat om een reorganisatie kun je niet gelijk delen maar ook als het gaat om aanpassing van de car policy. Niet alle details zijn nodig om te delen en daarbij is sommige informatie bedrijfsgevoelig.

Liggen transparantie en vertrouwen niet dicht bij elkaar? Erop durven vertrouwen dat iemand transparant is wanneer nodig? Dat gevoel wil je dat jouw organisatie leeft.  Belangrijk is dat ze de WAAROM begrijpen en dit heeft alles te maken met de manier hoe je communiceert. Trust can only be achieved when there’s authencity.

 

Moniek van Rheenen