Nobody's perfect

‘Dat is toch onhandig van hem dat hij niet die presentatie eerst heeft geoefend voordat hij voor een grote groep ging delen’, benoem ik aan een collega en daarna ga ik snel weer door met mijn eigen werk.  Een week later komt hij (degene die de presentatie gaf) mijn kantoor binnen en ik krijg me toch een commentaar.

Oordelen is makkelijk en heel snel gedaan echter de schade die dit kan aanrichten is niet makkelijk weg te vegen. Een recent voorbeeld waarvan ik ben geschrokken is de oordelen die zijn gedaan omdat een Nederlandse Olympische sporter naar huis is gestuurd. Zelf verschillende merken spelen erop in met een advertorial. Een situatie waarvan we de achtergrond niet weten beoordelen we zwart-wit echter wat nog veel belangrijk is dat oordelen totaal niets brengt. Positieve feedback geven is key en niet via derden echter face-to-face. In het geval van deze sporter laten we snel ophouden hierover. Ik ken hem niet, jij wel…

Feedback geven blijft lastig en eerlijk gezegd herinner ik me nog goed dat een baas me een feedback gaf waarvan de tranen in mijn ogen sprongen. Keihard kwam dit binnen echter het was nog harder binnengekomen als ik het via via had gehoord. Overigens was zijn feedback terecht echter ik was als jonge hond ervan overtuigd dat ik alles had goed gedaan, duh hoe naïef….-)

Terugkomend op die collega die boos mijn kantoor binnenkwam, dit was omdat hij via via had gehoord dat ik zijn presentatie dramatisch vond gaan. Tja…als je oordeelt tegen iemand anders dan wordt het verhaal altijd groter als het bij de desbetreffende persoon terechtkomt.

De manier waarop je feedback kunt geven is belangrijk en vooral dat jij het wil ontvangen. Er zijn hier talloze theorieën van en ik heb zelf verschillende trainingen hierover mogen volgen echter de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is om jezelf af te vragen of de feedback de persoon kan helpen in zijn ontwikkeling als mens en vanuit jouw eigen gevoel communiceren. Als je altijd AEW-principe toepast (Aandacht-Erkenning-Waardering) merk je dat feedbackgeven juist prettig wordt ervaren. Vraag jezelf af wanneer jij voor het laatste feedback hebt gekregen en als dat lang geleden is wat dat over jouw houding zegt, tenslotte is ‘nobody’s perfect.’

 

- Moniek van Rheenen-Schreurs