Enthusiasm on the leash

Gisteren liep ik bij een nieuw restaurant naar binnen om te lunchen. Verrast door de overheerlijke biologische soep complimenteerde ik de eigenaar.  Hij bedankte en gaf aan dat hij zoekend is hoe zijn formule groter te maken. Voor ik het wist gaf ik hem een aantal tips over hoe hij nog meer uit zijn formule zou kunnen halen. Hij pakte meteen zijn notitieblok erbij en noteerde snel. 

Tijdens een feestje van vrienden raak ik in gesprek met iemand die vertelt over zijn nieuwe bedrijf dat nog niet de gewenste omzet heeft. Ik leg snel mijn vinger op de zere plek en in mijn enthousiasme draag ik oplossingen aan hoe hij zijn doel kan bereiken maar hij is verontwaardigd. Opeens baal ik van mijn eigenschap enthousiasme daar ik nu alles een betweter overkom.

De positieve keerzijde van deze eigenschap is anderzijds wel dat mijn enthousiasme in combinatie met snelle denken ervoor zorgt dat ik altijd vanuit oprechtheid handel, waardoor teams voelen dat er een omgeving is waar ze vrijuit kunnen spreken en we sneller tot de kern komen. Hoe mooi is dat?

Enthousiasme is onlosmakelijk aan mij verbonden en dat heb ik poos geleden leren omarmen. Door meer naar mijn intuïtie te luisteren doseer ik het beter. Soms kan een simpele vraag: ‘mag ik met je meedenken’ ook helpen voordat ik losga.

 

Moniek van Rheenen