Echte aandacht

Als vroeger mijn directeur belde of ik even langs wilde komen voor overleg, liet ik alles direct uit mijn handen vallen. Die afspraak met mijn medewerker moet maar even wachten. Je baas is toch de belangrijkste persoon van de organisatie? Inmiddels denk ik: Ik had het niet meer mis kunnen hebben. Medewerkers hebben net zoveel aandacht nodig als directeuren, misschien zelfs meer. En gelukkig zie ik dit besef de laatste jaren bij steeds meer organisaties waarmee ik werk.

Maar: besef en ernaar handelen is iets anders. Laatst hoorde ik weer een verhaal van een medewerker die een uur moest wachten omdat z'n manager vragen van de directie over een project had laten voorgaan. De medewerker was er inmiddels aan gewend dat meetings vaak last minute werden geannuleerd. Hij ervoer het daarnaast als weinig motiverend dat hij zelden in zijn overleg kon rekenen op de volledige aandacht van zijn manager.

Mijn motto is dat oprechte aandacht het verschil maakt. Dit motto dwingt me om keuzes te maken, te zorgen dat ik ruimte in mijn agenda creëer voor ad-hoc situaties zodat die niet ten koste gaan van afspraken met het team. Je kunt altijd wel zeggen dat het door een andere persoon of situatie komt maar uiteindelijk maak je daarin zelf je keuzes.

Ik kan me nog goed een anekdote herinneren uit de tijd dat ik zelf directeur was. Mijn baas belde me 's middags of ik even langs kon komen voor overleg. Ik zei dat ik hem graag wilde helpen maar dat ik pas de volgende ochtend tijd voor hem had. Het werd even stil aan de andere kant, een ongemakkelijke stilte. Mijn baas vroeg, licht geïrriteerd: “Waarom heb jij geen tijd voor mij?”. Ik antwoordde dat ik hem graag wilde helpen maar dat ik die middag voorrang gaf aan een geplande meeting met mijn medewerker. Die had antwoorden nodig voordat hij verder kon met zijn project. Ik zei: ”Ik wil dit niet afzeggen want hij is belangrijk voor mij en onze organisatie." Weer werd het even stil en daarna klonk hij een stuk begripvoller: "Prima, ga door waar je mee bezig was, ik spreek je morgen."

Natuurlijk zijn er soms situaties waarin je niet anders kunt en je je planning ten koste van je afspraken overhoop moet gooien. Maar wat wel altijd kan is dat áls je dan samen met je medewerker zit, je ervoor moet zorgen dat je 100% aanwezig bent. Dus: telefoon uitzetten, niet 'even' weglopen als je iemand ziet die je nog iets moet vragen en échte aandacht geven. Zo laat je je medewerkers voelen dat je ze écht belangrijk vindt in je organisatie!

 

Moniek van Rheenen