Balanceren

Volgens mij hebben wij allemaal momenten dat wij ons de ene dag ‘on top of the world’ voelen en de andere dag 'down the drain'. Dit voor mezelf doorbreken is mijn persoonlijke uitdaging geweest: in balans zijn en blijven!

Kloppend hart

Ik ben ervan overtuigd dat als je echt een succesvolle en duurzame organisatie wilt zijn, oprechte verbinding tussen de mensen en de organisatie noodzakelijk is. Hoe gaat het hart van de organisatie sneller kloppen? Het zijn de medewerkers die samen het hart van de organisatie vormen. En dat hart moet optimaal kloppen om de potentiele klant te kunnen raken! Daarom is het belangrijk om naar individuele talenten te kijken en deze te stimuleren. Het hart van de medewerker gaat daar sneller van kloppen en wordt daardoor een waardevol onderdeel van het kloppend hart van de organisatie.

Durven kiezen

Focus en consistentie zijn begrippen die ik managers hoor gebruiken maar met de toepassing ervan schieten ze vaak alle kanten op. Hoe krachtig is het als een organisatie een keuze maakt en daar echt voor durft te staan en daarbij de visie niet uit het oog verliest? Er kan altijd iets onverwachts in de markt gebeuren. Op dat moment staat een organisatie voor de uitdaging om of het doel aan te passen of de weg er naartoe.

Concretiseren

Geef medewerkers rust door duidelijk en concreet de visie te communiceren. Het liefst in begrijpelijke ‘jip & janneke taal’. Het is dan belangrijk te bespreken wat de rol en de focus van elke individuele medewerker is om te kunnen bijdragen aan het gemeenschappelijke doel. Een aardige toets hiervoor is om aan een aantal medewerkers van verschillende afdelingen te vragen of ze kunnen vertellen wat zij die maand hebben bijgedragen aan de visie van de organisatie.

Mijn eigen pad

Door wat ik dagelijks bij organisaties mag doen en deze methodiek op mezelf toe te passen heb ik mijn kloppend hart nog beter leren kennen. Ik heb eerst mijn focus op een groot blanco papier gevisualiseerd om daar vervolgens naar te kunnen handelen. Nu weet ik van welke drie dingen ik echt blij word en welke niet dicht genoeg bij mezelf staan. Meer tijd met mijn zoon doorbrengen en daarom haal ik hem zeker 1 keer per week tussen de middag van school op om samen te lunchen. Dat betekent ook dat ik "nee" moet zeggen tegen een opdrachtgever als die op dat moment wil afspreken. En dat klinkt makkelijker dan het is. Mijn ervaring is door er bewust mee bezig te zijn; ik dichter bij mezelf sta, ik oprechtere keuzes maak en ik me richt op die dingen waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Zowel zakelijk als privé.

Benoem 3 dingen waarvan jouw hart sneller gaat kloppen en kun jij hier ook naar handelen? 

Moniek van Rheenen

 

Moniek van Rheenen-Schreurs