Essentiële tips voor een compliment dat mensen ráákt

"Wat heb je een leuke jurk aan." 

"Mwah... uitverkoopje hoor."

Herkent u dit? Een compliment oprecht waarderen is vaak net zo lastig als een compliment oprecht geven. En het is zo simpel. Zeg "Dank je" en geniet van het moment in plaats van eroverheen te praten.

Vaak stel ik tijdens mijn lezingen de vraag: "Wanneer heb jij voor het laatst een compliment op je werk gekregen dat je heeft geraakt?" Meestal blijft het dan angstig stil.

Oprechte complimenten komen voort uit gevoel en dat vinden we nog altijd lastig om te uiten. We voelen ons blijkbaar comfortabeler als we zeggen wat níet goed gaat - en dat doen we naar mijn mening te vaak. Als mensen op de werkvloer zich ook op de positieve zaken gaan richten, ben ik ervan overtuigd dat het hart van iedere organisatie (lees: de medewerkers) sneller gaat kloppen.

Waardering is een basisbehoefte. “Hallo, hier ben ik! Erken wie ik ben en waardeer me voor wat ik doe." Waarom zou je die behoefte niet eens uiten aan je manager als je dit niet voelt? En ja: natuurlijk mag en móet je als manager soms bijsturen. Maar wat doe je daarnaast? Ga je waarderend coachen op de talenten of kies je voor de makkelijke weg door alleen maar te benoemen wat niet goed is of anders moet?

Wereldcomplimentendag (1 maart) komt eraan en het is geweldig dat dit bij veel organisaties tegenwoordig standaard op de kalender staat. Wereldcomplimentendag wil mensen bewust maken wat een oprecht compliment kan doen voor een ander maar óók voor jou. En dan ga je dus níet de hele dag quasi grappig tegen iedereen roepen "Wat zit je haar leuk" of "Wat doe je dit goed" als je het niet meent. Het gaat erom dat deze dag eens durft te handelen vanuit je hart, dát is wat initiatiefnemer Hans Poortvliet hoopt te bereiken: waarderend communiceren. Samen met Hans heb ik de afgelopen jaren mogen werken aan dit gezamenlijke doel. Een voorrecht: Hans blijft me keer op keer inspireren met zijn bevlogenheid om de wereld positiever te maken. Een mooi mens!

3 tips voor een compliment dat mensen ráákt

1. Wees oprecht

Handel vanuit je persoonlijke gevoel. Begin dus niet met het onpersoonlijke "de organisatie vindt" maar durf te praten vanuit jezelf: "Ik ben geraakt door jouw presentatie". Of: "Ik vind het bijzonder wat jij hebt gedaan."

2. Benoem waarom je iets positief vindt

"Dat heb je goed gedaan" is een loos compliment. Benoem wát je positief vindt: "Ik vind het bijzonder hoe jij de groep heb geraakt met jouw verhaal. Ik ben er stil van."

3. Doe het op jóuw manier

Alle mensen zijn verschillend en dus ook de manier waarop ze complimenten geven. Wil je dat je compliment iemand écht raakt, doe dat dan op jouw manier en vanuit jouw gevoel. Kies de wijze waarop jij het liefst communiceert, maar dan wel waarderend. Forceer niets. Soms is iets rechtstreeks tegen iemand zeggen best lastig. Jouw manier kan ook een e-mail zijn of een zelfgeschreven kaartje.

Voor welke vorm je ook kiest: de kracht van een compliment is ongekend. Ervaar het en kijk wat het met jou en jouw team doet. En daarmee hoef je echt niet tot 1 maart te wachten. 

Ik dank je dat je dit tot en met de laatste regel gelezen hebt!

 

Moniek van Rheenen